1.5 Restaurantwerkzaamheden
Koffie en cake is al lang niet meer het enige dat in de koffiekamer van het crematorium wordt aangeboden. Veel crematoria bieden een keur aan hapjes en drankjes en uitgebreide koffietafels. Hierdoor worden hogere eisen aan de kennis en vaardigheden van het personeel gesteld. In het lopen met dienbladen, koffiekannen en volle schalen schuilt het gevaar van lichamelijke overbelasting. Met de volgende oplossingen kan dit worden voorkomen:
- een keukenlift tussen keuken en koffiekamer voor grotere goederen die vaak verplaatst moeten worden;
- laat grotere voorraden op pallets aanvoeren en met palletwagen of pompwagen vervoeren (leer hoe veilig met de palletwagen kan worden gewerkt);
- verklein eenheden zodat ze minder wegen en beter te hanteren zijn;
- gebruik lichtgewicht serviesgoed;
- pas de logistiek van de werkplek aan;
- zorg voor een ergonomische inrichting met werkbladen en apparaten op de juiste hoogte;
- zorg voor wagentjes met goede handvatten en zwenkwielen;
- sla materialen dichter bij elkaar op, dat beperkt lopen;
- maak afspraken met leveranciers over het tijdstip van aanleveren. Dan kan worden gepland dat er meer mensen zijn om de producten op te ruimen;
- gebruik tilhulpmiddelen;
- gebruik lichtere middelen als schenkkannen voor een gunstige houding en een goede polshouding;
- gebruik hulpmiddelen op wieltjes zoals emmers voor de schoonmaak;
- zorg voor voldoende ruimte voor de voeten onder banken, bars en opslagtafels, zo hoef je minder ver te reiken;
- gebruik stabiele trapjes om in een goede houding te reiken naar de bovenste kastplanken in voorraadkamers;
- organiseer tiltrainingen;
- laat medewerkers door een deskundige persoonlijk adviseren over de werkplek en gedrag;
- zorg voor een egale, niet gladde ondergrond;
- gebruik schoeisel met stroeve zool;
- wissel taken zo mogelijk af.