Ga door naar hoofdcontent
Informatie2.1 Legionella

2.1 Legionella

2.1.1 Een gevaarlijke bacterie

Legionella is een bacterie die veteranenziekte kan veroorzaken. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van verkoudheid tot een ernstige longontsteking. Een besmetting met legionella kan blijvende invaliditeit of de dood tot gevolg hebben.

De legionella bacterie kan zich ontwikkelen in stilstaand water in leidingen, slangen, kranen, oog- en nooddouches, hogedrukreinigers enz. Een besmetting wordt veroorzaakt door het inademen van zeer kleine waterdruppels die door de lucht zweven. Mogelijke besmettingshaarden bevinden zich bij vernevelinstallaties, douches, fonteinen en ander spattend water. Legionella kan niet van mens op mens worden overgedragen. In het algemeen geldt dat het werken met vers, koud water geen gevaar oplevert. Ook water dat minimaal 60 graden Celsius is verwarmd, kan geen gevaar opleveren. Bij gebruik van water op verdachte locaties laat u het eerste deel van het water er rustig uit lopen zodat het niet gaat spatten. Voorkom inademen.

2.1.2 Verplichting tot controle waterleidingen en zorgplicht

Een aantal soorten bedrijven, waaronder bedrijven met logiesfuncties, zijn verplicht om periodiek het waterleidingsysteem te laten controleren op aanwezigheid van legionella. Dit geldt ook voor uitvaartcentra met slaapfaciliteiten voor nabestaanden. Voor overige uitvaartcentra geldt een zorgplicht om te voorkomen dat medewerkers of gasten besmet kunnen raken.

2.1.3 Groeicondities van de bacterie beperken

De groeicondities van de Legionella bacterie kunnen worden beperkt door:

  • In de ontwerpfase van installaties rekening houden met mogelijke besmetting van water.
  • Installaties volgens voorschriften aan laten aanleggen.
  • Het ontstaan van ‘dode einden’ vermijden bij aanleg of verandering van leidingen.
  • Het systematisch doorspoelen van mogelijke legionellahaarden.
  • Het periodiek ontsmetten van watervoerende delen.
  • Het vermijden van stilstand in leidingen.
  • Het vermijden van watertemperaturen tussen 25 en 55 graden Celsius.
  • Het beperken van legionellagroei met waterbehandelingstechnieken.

Geef uw mening

Heeft deze pagina u geholpen?