Ga door naar hoofdcontent
Informatie2.2 Cytostatica

2.2 Cytostatica

2.2.1. Medicijnen voor behandeling tegen kanker

Cytostatica worden gebruikt bij de behandeling tegen kanker. Dit zijn medicijnen die de deling van cellen moet stoppen. Blootstelling aan cytostatica kan voorkomen wanneer men in aanraking komt met ontlasting, urine, bloed of braaksel van een overledene die tot zeven dagen voor overlijden chemotherapie heeft gehad. Veel cytostatica zijn kankerverwekkend. Bij blootstelling aan cytostatica tijdens de zwangerschap is er een verhoogd risico op een kind met een laag geboortegewicht of een miskraam.

2.2.2. Richtlijnen om blootstelling aan cytostatica te voorkomen

  • Zwangere vrouwen verzorgen geen overledenen waarvan bekend is dat zij tot zeven dagen voor overlijden zijn behandeld met cytostatica.
  • Draag bij verzorgende handelingen en schoonmaakwerkzaamheden altijd handschoenen die beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen (NEN-EN 374-3:1998).
  • Doe de handschoenen na gebruik onmiddellijk uit om besmetting van de omgeving te voorkomen. Handschoenen worden gewisseld na iedere handeling, beschadiging of zichtbare besmetting.
  • Handschoenen worden voor gebruik geïnspecteerd op verkleuring, gaatjes en scheuren.
  • Een beschermbril is gemaakt van polycarbonaat of acetaat, is krasbestendig en sluit goed om het gelaat. Hergebruik is mogelijk indien een bril niet besmet is en goed gereinigd met veel stromend water. Een besmette bril wordt afgevoerd als besmet afval.
  • Een overschort is van niet-vezelend, waterafstotend materiaal, bevat een rugsluiting en lange mouwen met een manchet en is van een kleur die afwijkend is van andere schorten. Het materiaal bestaat uit Tyvek met een saranexlaagje of een polyethyleencoating. Dit schort wordt niet buiten de werkruimte gedragen. Na een besmetting wordt het overschort direct verwisseld.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen worden na gebruik onmiddellijk weggeworpen indien het een wegwerpartikel betreft. Indien het een niet-wegwerpartikel betreft worden de artikelen verzameld in een container met een pH-neutraal of alkalisch reinigingsmiddel. De materialen worden vervolgens grondig gewassen. De overschorten worden bij het besmette wasgoed gevoegd.

Geef uw mening

Heeft deze pagina u geholpen?