Arbeidsgerichte herstelbegeleiding
Individueel – Intake, onderzoek en verslag – 5 begeleidingsmomenten en verslag
Wanneer verzuim en dan met name door klachten aan het bewegingsapparaat een aandachtspunt is in de onderneming, dan is het een goede keuze om te starten met arbeidsgerichte herstelbegeleiding voor één of meerdere medewerkers. Bij het uitvoeren van fysiek werk zijn de risico’s op blessures en overbelasting namelijk vergroot. Een blessure aan het bewegingsapparaat beperkt het uitvoeren van het werk direct en dat betekent dat de medewerker het eigen werk niet of slechts gedeeltelijk kan uitvoeren. De hersteltrainers werken volgens de methodiek van ‘arbeidsgerichte herstelbegeleiding’. De begeleiding is individueel, direct, geprogrammeerd en vindt plaats op de werkvloer. De begeleiding is totdat de medewerker het werk weer volledig kan uitvoeren. Het bijzondere aan de begeleiding is dat de regie van het herstel in de basis bij de medewerker zelf ligt. In de begeleiding wordt kennis en ondersteuning gegeven door de hersteltrainer om het herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Deze zelfregie past goed in een actief verzuimbeleid.
De aanpak
De herstelbegeleiding kan in elke fase van het herstel starten, zeker ook als iemand thuis is en sterk belemmerd is in het functioneren. Maar ook preventief als de medewerker aangeeft dat er klachten zijn en ter voorkoming dat iemand uitvalt. De herstelbegeleiding bestaat uit de volgende elementen:
- een intake, waarin wordt uitgelegd wat er aan de hand is, waarin onderzocht wordt waar iemand in het herstelproces is en waar een prognose wordt gesteld over het vervolg. Deze intake wordt zo snel mogelijk ingepland (binnen 7 werkdagen) nadat de medewerker is aangemeld door leidinggevende of HR/P&O. In de intake wordt de geschiedenis van de klacht op een rijtje gezet, wordt door functievragen en bewegingsonderzoek een werkhypothese geformuleerd en wordt vastgesteld of herstelbegeleiding zinvol is. Daarna wordt een vervolgafspraak gemaakt met de medewerker.
- een strakke programmering van training en dosering van de belasting. De herstelbegeleider maakt op basis van de intake een programma dat moet gaan leiden tot het herstel. Gedurende het herstelproces wordt telkens bekeken of het ingezette programma haalbaar is of aangepast moet worden.
- een begeleiding bij het hervatten van het werk op de werkvloer. Die bestaat uit een juiste dosering van het werk bij werkhervatting, maar ook uit een verbetering van de werkwijze. De medewerker wordt in het eigen werk begeleid. In veel gevallen krijgt de medewerk(st)er ook oefeningen mee om thuis uit te voeren.
Voor de begeleiding geldt een eigen bijdrage van de werkgever van € 50,- De overige opleidingskosten worden vergoed.
Interesse? Zoek contact via onderstaand formulier, en we nemen z.s.m. contact met u op.