Ga door naar hoofdcontent
InformatieBijlage IV Proef met beschikbaarheidsdiensten

Bijlage IV Proef met beschikbaarheidsdiensten

Een werkgever heeft de mogelijkheid de regelgeving met betrekking tot beschikbaarheids­diensten te verruimen op een zodanige wijze en onder zulke voorwaarden dat verwacht mag worden dat de werkdruk daardoor niet toeneemt. Dit kan alleen op proefbasis (tot uiterlijk 31 december 2025) en uitsluitend met expliciete toestemming van de bij deze cao betrokken vakbonden. Dat geldt voor weekenden en doordeweekse avonden.

Weekenden

De maximale beschikbaarheid voor weekenden wordt verlengd naar 24 uur en de maximale werktijd wordt op zo’n dag verkort naar 9 uur.
Toelichting: hiermee zijn in weekenden beduidend minder werknemers nodig en is er meer ruimte voor het gezin en werk/privé-balans. Alle werknemers zijn immers 2x zoveel weekenden echt vrij.

Doordeweekse avonden

De beschikbaarheidsdienst voor doordeweekse avonden wordt verruimd zodat 1 werknemer dienst kan doen van 17.00 tot 08.00 uur. Het mag niet zo zijn dat werknemers dan op voorhand al de maximale werktijd overschreden hebben voordat de dienst begint. Indien gebruik wordt gemaakt van deze langere beschikbaarheidsdienst in de avonden wordt de maximale werktijd op de dag waarop iemand de dienst aanvangt, gesteld op maximaal 9 uur (zodat er ruimte blijft om bij een eventuele oproep nog wel te kunnen werken).

Opmerking: benadrukt moet worden dat een beschikbaarheidsdienst een dienst is waarbij het werk onzeker is en werknemers thuis kunnen zijn tot het moment dat er eventueel werk is. Het is niet een dienst waarbij voor de hele dienst al werk gepland is en de werknemer op kantoor verwacht wordt.

Voorwaarden

  1. Uitvaartbedrijven die dit op proefbasis willen organiseren dienen een hiertoe strekkend onderbouwd ‘free format’ schriftelijk verzoek in via hun werkgeversorganisatie, bijvoorbeeld de BGNU).
  2. Het zijn de vakbonden FNV, CNV en De Unie die hier expliciet instemming voor moeten verlenen.
  3. De werkgeversorganisatie draagt er zorg voor dat de betreffende verzoeken worden verzonden naar de vakbondsbestuurders van FNV, CNV en De Unie. Duidelijk moet zijn om welke bedrijf het gaat, wie aldaar contactpersoon is en hoe deze contactpersoon te bereiken is (bedrijfsadres, email, telefoon).
  4. Gegeven de onzekerheid over het aantal te verwachten verzoeken wordt gewerkt met indieningsperiodes: de verzoeken kunnen naar de vakbondsbestuurders worden gestuurd voor het eerst in juni 2024, daarna in oktober 2024, januari 2025 en juli 2025.
  5. De duur van de proefperiode, de evaluaties en mogelijke andere onderwerpen in dit verband worden besproken tussen de vakbondsbestuurders, de contactpersoon en desgewenst de werknemers van het aanvragende bedrijf.
  6. De beslistermijn bedraagt maximaal 3 maanden na ontvangst van het verzoek door de vakbonden.
  7. Alle proefperiodes zullen eindigen op 31 december 2025.
  8. Bij de cao onderhandelingen voor 2026 en verder zal dit onderwerp geagendeerd worden.

Geef uw mening

Heeft deze pagina u geholpen?

CAO Uitvaartbranche 2024-2025